č. 9 / 2020
11.5.-24.5.2020
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Slovo na úvod

    Po dvoch mesiacoch je tu znova možnosť navštíviť bohoslužby. Niektorí sa už veľmi tešili na túto chvíľu a iným je to jedno. Je to o tom ako prežívam svoj vzťah s Bohom. Tí, ktorí ho prežívajú naplno, sú plní radosti. Tí, ktorí ho prežívajú povrchne, sú plní výhovoriek. Preto tu hneď uvádzam modlitbu kráľa Šalamúna, ktorý postavil ako prvý Bohu chrám a pri posvätení chrámu predniesol túto modlitbu (1Kr 8,30-40):

    „Aby si vypočul prosbu svojho sluhu a svojho ľudu, Izraela, ktorú sa bude modliť na tomto mieste. Ty počuješ na mieste, kde bývaš, v nebi, a keď počuješ, aj odpustíš.

    Keď sa niekto previní proti svojmu blížnemu a vynesú proti nemu kliatbu, aby ho donútili k prísahe, a príde prisahať pred oltár v tomto dome, ty vypočuj v nebi, zasiahni a rozsúď medzi svojimi sluhami: vinníka odsúď a jeho činy mu uvaľ na hlavu, nevinného však osloboď a nalož s ním podľa jeho spravodlivosti! Keď nepriateľ porazí tvoj ľud, Izrael, pretože sa previnil proti tebe, ale obráti sa k tebe, bude vzdávať chválu tvojmu menu, bude sa k tebe modliť a prosiť teba v tomto dome, ty vypočuj v nebi a odpusť vinu svojmu ľudu, Izraelu, a priveď ho späť do krajiny, ktorú si dal jeho otcom!

    Keď bude nebo zavreté a nebude dažďa, pretože sa previnili proti tebe, ale budú sa modliť na tomto mieste, budú vzdávať chválu tvojmu menu a odvrátia sa od svojho hriechu, lebo ich tresceš, ty vypočuj v nebi, odpusť vinu svojim sluhom a svojmu ľudu, Izraelu, nauč ich dobrej ceste, ktorou majú ísť, a daj dažďa svojej krajine, ktorú si dal za dedičstvo svojmu ľudu. Ak bude v krajine hlad, ak bude mor, ak bude úpal, sneť, kobylky a hmyz; keď bude nepriateľ dorážať na jej brány, alebo akákoľvek rana a choroba, každú modlitbu a každú prosbu, ktorú prednesie ktokoľvek z celého tvojho ľudu, Izraela - veď každý pozná ranu svojho srdca -, a vystrie dlane k tomuto domu, ty vypočuj na nebi, na mieste, kde bývaš, a odpusť! Zasiahni a daj každému podľa jeho cesty, veď poznáš jeho srdce. Lebo len ty poznáš srdce synov človeka. Aby sa ťa báli celý čas, čo budú žiť v krajine, ktorú si dal našim otcom.“

    Je pravda - Boh počuje modlitbu na každom mieste. Načo potrebujem chodiť do cerkvi? Lebo tam je Boh prítomný v eucharistii. Je to veľké tajomstvo, ktoré pochopíme až v nebi. Počúvam tam Božie Slovo. Apoštol Pavol hovorí: „viera prichádza cez počúvanie“. Je tam spoločenstvo bratov a sestier, pri ktorých sa učím Božie Slovo aplikovať do praxe. Nebo je spoločenstvo milujúcich Boha. Mnohí používajú na svoju obranu „ja nemám s nikým nič“. To nie je postoj učeníka Ježiša Krista. To nie je cesta do neba. Peklo je miesto, kde prežívam bolesť, zúfalstvo v samote. Nebo je miesto, kde prežívam radosť v spoločenstve Boha a bratov a sestier. Preto nás pozývam poďme sa spolu učiť mať živý vzťah s Bohom a s ľuďmi.

    o. Ján

    Konečne...

    Mnohí sme si takto povedali: „Konečne...“ Ja, že konečne môžem sláviť eucharistickú obetu aj s Vami, mojimi ovečkami. Vy, že konečne môžete ísť do cerkvi na liturgiu a byť na nej plnšie prítomní. Určite to nie je náhoda, že sa tak stalo v stredu, keď sme slávili Prepolovenije Päťdesiatnice a v čítaní zo Skutkov apoštolov sme počuli slová: „Hlásame vám evanjelium, aby ste sa od týchto márností obrátili k živému Bohu, ktorý stvoril nebo a zem i more a všetko, čo je v nich.“ (Sk 14,15c). Áno, ďakujme Bohu za vypočuté modlitby, za Jeho starostlivosť, za to, že nás ochránil a stále nás chráni a neustále sa obracajme k Nemu.

    Musíme si však uvedomiť, že sme sa ešte nevrátili do stavu pred epidémiou, tá pretrváva a tento čas si naďalej vyžaduje preventívne opatrenia. Vyžaduje si od nás, aby sme trpezlivo, ohľaduplne a poslušne strpeli isté obmedzenia.

    Odborníci - lekári a epidemiológovia definujú rizikový úzky kontakt medzi ľuďmi ako kontakt vo vzdialenosti menej ako 2 metre a trvajúci dlhšie ako 15 min. a takéto kontakty odporúčajú naďalej obmedzovať.

    Preto sme vyznačili v hlavnej časti cerkvi 40 miest na sedenie, na horuši 12, v zakrestii 5 a v predsieni 3 miesta. Je žiaduce, keďže v chráme sme počas liturgie dlhšie ako 15 min., dôsledne zachovávať medzi sebou potrebný odstup, okrem členov jednej rodiny. Z týchto dôvodov sa zatiaľ nebude konať spoločne májová pobožnosť, ani modliť ruženec. Chrám sa bude otvárať 10 min. pred liturgiou a predtým sa bude vykonávať dezinfekcia. Po rannej liturgii bude chrám otvorený do 17 hod., takže máte priestor na individuálnu súkromnú modlitbu.

    Majte na pamäti aj to, že až do úplného odvolania opatrení zostáva v platnosti dišpenz od povinnej účasti na bohoslužbách v nedele a sviatky. Kto by cítil, že účasť na liturgii je preňho riziková alebo má strach z nákazy koronavírusom, nemusí byť prítomný a nemá žiadny hriech. Rovnako ten, kto sa necíti zdravý, má príznaky akéhokoľvek ochorenia, nech ostane doma. Ale na druhej strane nedeľu treba patrične zachovať a zdržať sa všetkého, čo narúša jej sviatočný charakter.

    V chráme musia veriaci mať ochranné rúško a používať rukavice alebo dezinfekciu rúk, ktorú môžete použiť opakovane aj pred podaním eucharistie.

    Eucharistia sa bude naďalej podávať na ruku. Tu chcem pripomenúť, že Ježiš Kristus je v plnosti prítomný aj v tej najmenšej omrvinke, preto buďte pozorní a opatrní pri prijímaní Božieho Tela. Dostatočný odstup zachovávajte aj v rade na sv. prijímanie a pri vychádzaní z cerkvi.

    Buďme tolerantní a zodpovední, dodržiavajme pravidlá a naplňme sa láska-vosťou a obetavosťou, ktoré pramenia z našej kresťanskej lásky k blížnemu.

    Kristus medzi nami!

    o. Ján