č. 13 / 2020
6.7.-19.7.2020
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Slovo pre život

    „Nebeské kráľovstvo sa podobá kráľovi, ktorý vystrojil svadbu svojmu synovi. Poslal svojich sluhov, aby zavolali pozvaných na svadbu.“
    (Mt 22,2-3)

    Na začiatku podobenstva o svadbe kráľovho syna je ukrytá vážna úloha pre každého z nás. Máme ísť a zavolať pozvaných na svadobnú hostinu. Do Božieho kráľovstva je pozvaný každý človek. A našou misiou je ísť a zvestovať to každému.

    Uvážte len akým fiaskom by sa skončila „misia“ mierových jednotiek OSN, keby títo vojaci nesplnili rozkazy, ktoré dostali? Ich prítomnosť v problematických častiach sveta by bola úplne zbytočná.

    Aby sme predišli podobnej neužitočnosti, nemáme čakať, kým k nám niekto príde, ale máme ísť k ľuďom, máme hľadať situácie, kedy im môžeme povedať, že sú pozvaní do Božieho kráľovstva. Jednou z prvých vecí po prebudení do nového dňa by mala byť myšlienka: „Som pozvaný do Božieho kráľovstva - a nielen ja - každý človek - musím im o tom povedať!“ Nezáleží na tom koľko mám rokov a kde žijem. Nezáleží na tom, či som ešte študent alebo už pracujem alebo som už na dôchodku. Každý deň prináša stretnutia s ľuďmi, ktorým môžeme zvestovať rôznymi spôsobmi, že sú „pozvaní do Božieho kráľovstva“.

    Kedy sme naposledy niekomu túto veľkú správu zvestovali?

    Našou misiou je ísť a hovoriť!

    Mnohí azda odmietnu...

    Ale pre mnohých ďalších to bude znamenať začiatok ich cesty do neba.

    MKK

    LETNÉ TÁBORY

    Spoločný dekanský výlet pre deti a mládež od 3. ročníka vyššie bude v Litmanovej od piatku 10. do nedele 12.7. Pripravený je bohatý program, cena na dieťa je 15 Eur. Posledný deň na prihlásenie je dnes.

    V Gréckokatolíckom kňazskom seminári v Prešove bude

    Miništrantský tábor od 27.7. do 31.7. Nastupuje sa v pondelok, registrácia je od 15:30 do 18:00 h., v piatok sa končí o 12:00 h. Tohtoročná téma je „Dobrodružstvo s Bohom“. Tábor je určený pre miništrantov od 9 do 18 rokov, cena pre jedného je 68 Eur. Prihlasovanie je cez stránku www.gojdic.zoe.sk, link nájdete aj na našej webovej stránke.

    Letné stretnutia pre deti a mládež budú tento rok už po 30-krát aj v Grécko-katolíckom mládežníckom centre Bárka v Juskovej Voli. Cena za pobyt je 85 Eur na osobu.

    1. turnus:      12.7. - 17.7.      15 a viac roční

    2. turnus:      19.7. - 24.7        9 - 11 roční (kapacitne naplnený)

    3. turnus:      26.7. - 31.7      12 - 14 roční (kapacitne naplnený)

    4. turnus:        2.8. - 7.8.        9 - 11 roční

    5. turnus:       9.8. - 14.8.      12 - 14 roční (kapacitne naplnený)

    6. turnus:     16.8. - 21.8.        9 - 11 roční

    7. turnus:     23.8. - 28.8.      15 a viac roční

    Viac informácií a prihlasovanie na www.gmcbarka.sk/letne-stretnutia-mladeze-2020/.

    Pútnické centrum baziliky minor v Ľutine tiež prichádza s ponukou prežiť v Ľutine víkendový pobyt (od piatku večera do nedele) alebo týždenný pobyt (od pondelka do piatku) alebo voľný pobyt v iných dňoch podľa aktuálnych možností. Pobyt môže byť istou formou duchovných cvičení a napomôcť v duchovnom raste a v budovaní vzťahu k Bohu a k našej Nebeskej Matke. Program sa vytvorí podľa požiadaviek a predstáv danej skupiny a vysielajúceho kňaza. Pri rodinnom pobyte je možnosť zabezpečiť animátorov pre deti. Kňaz z pútnického centra pripraví prednášky, katechézy a témy na spoločné stretnutia. V programe bude svätá liturgia, spoločná modlitba, spoločné stravovanie, je tam aj možnosť grilovania. Tiež je možnosť výletov - pri návšteve niektorých destinácií je možné zabezpečiť zľavy. Cena sa bude odvíjať od počtu ľudí a požiadaviek skupiny, približná cena je 17 Eur na osobu a noc a zahŕňa večeru, nocľah, raňajky, obed a kávu.

    o. Ján