č. 15 / 2020
3.8.-16.8.2020
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Slovo pre život

    „„Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“
    (Mk 1,17)

    Keď Ježiš Kristus povedal učeníkom: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ (Mk 1,17), len ťažko títo muži chápali, čo to pre nich znamená. Azda jedinou stopou bol výraz „rybári ľudí“. Vedeli čo znamená loviť ryby, ale ľudí... to bola nová myšlienka, ktorej význam v tej chvíli nechápali.

    Loviť ľudí znamená ísť medzi nich a získať ich pre Krista. Tento „lov“ vychádza z viery a poznamenáva náš čas, našu prácu... Je to cesta, pri ktorej opúšťame „svoj svet“ a vchádzame do „sveta“ druhých ľudí často veľmi odlišného, aby sme im sprostredkovali posolstvo spásy.

    Stať sa „rybárom ľudí“ znamená kladne odpovedať na Ježišovo pozvanie: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ (Mk 1,17) Predpokladom je však hlboký vzťah k Spasiteľovi. Mnoho ľudí počulo túto výzvu pri čítaní a ohlasovaní evanjelia v chráme a pri iných príležitostiach, ale nereagovali na ňu. Azda hmotne prispejú na rôzne evanjelizačné podujatia, azda aj poslúžia svojimi schopnosťami, ale chýba v nich tá iskra, zápal pre ohlasovanie evanjelia, ktorá vzniká pri stretnutí duše so Spasiteľom. Tí však, ktorí sa usilujú pestovať svoj duchovný život, tí nechápu toto pozvanie ako príkaz. Zvestovať evanjelium je pre nich rovnako prirodzené, ako pre iných zvestovať napr. správu o výhodnom nákupe. Ak nám teda chýba ten vnútorný zápal, je to znamenie, že sa máme usilovať o prehĺbenie svojho vzťahu k Spasiteľovi. Nemožno s tým otáľať. Je to dô1ežité nielen pre našu spásu, ale aj pre spásu všetkých okolo nás.

    Každý jeden z nás je povolaný stať sa „rybárom ľudí“ pre Krista. Každý jeden z nás má v Božom pláne spásy dô1ežité poslanie.

    Skupinka mládeže v nemeckom Wurzburgu chcela prebudiť spiace a ľahostajné srdcia tamojších ľudí... Štyridsať chlapcov a dievčat sa rozhodlo rozdávať v centre mesta nevšedné pohľadnice s umeleckým nápisom: „Bez teba by na tomto kúsku sveta nebol Kristus!“ Ľudia to najprv prijímali ako pôsobenie nejakej novej sekty. Po srdečnom rozhovore s týmito mladými ľuďmi však pochopili význam slov „bez teba“.

    MKK

    Aby si nebol zbytočným kresťanom...

    Drahí bratia a sestry!

    Nedávno ma oslovila veta, ktorú vyslovil sv. Ján Zlatoústy: „Nič na svete nie je zbytočnejšie ako kresťan, ktorý sa nestará o spásu druhých.“ Vidím, že je to pravda a zároveň choroba dnešného kresťanstva. „S nikým nemám nič...“ - často počuť túto vetu z úst „veriacich ľudí“.

    Kresťan je nasledovník Ježiša Krista a preto sa snaží konať všetko to, čo jeho Božský učiteľ. V evanjeliu o poslednom súde je napísané: ...jedných postaví po svojej pravici, druhých po svojej ľavici. Jedným povie poďte, požehnaní, do kráľovstva môjho Otca, lebo som bol hladný, smädný, nahý, chorý a poslúžili ste mi. Druhým povie odíďte odo mňa, zlorečení, lebo ste si ma vôbec nevšimli. (porov. Mt 25,31-46)

    Potrebujeme hľadieť ako hľadí Ježiš. Keď budeme pozerať ako On, tak potom uvidíme, že množstvo ľudí z nášho okolia potrebuje pomoc, lebo sa rútia do priepasti večnej smrti. Náš Pán si chce použiť aj Teba ako svoj nástroj pre záchranu aspoň niektorých.

    Preto pozývam každú ochotnú dušu zapojiť sa do duchovného boja. 1+1. Čo to znamená? Jedna hodina za týždeň adorácie a jeden deň v mesiaci pôst. Za naše rodiny a farnosť počas celého roka. K adorácii bude od 1. septembra v našom chráme vyložená sviatosť od pondelka do piatku od 9 hodiny do večernej sv. liturgie, teda v jeden deň bude adorovať 7 - 8 ľudí. A pôst jeden deň v mesiaci znamená, že sa budete postiť v deň, na ktorý sa zapíšete. Ak sa zapíšete na 3., tak každý mesiac sa budete postiť 3., ak na 7., tak potom každý mesiac 7. atď. Zapísať do zoznamu sa môžete u mňa v zákrestii.

    Nebojme sa a zabojujme, tu ide o všetko. Ak verím, že Ježiš je tá vzácna perla, či poklad ukrytý a potom nájdený v poli, tak sa to oplatí. Ja i Ty sme pre Ježiša tou perlou a pokladom. On sa vzdal všetkého, aby nás získal do svojho kráľovstva.

    o. Ján