č. 17 / 2020
31.8.-13.9.2020
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Slovo pre život

    „Čo ma oslovujete: »Pane, Pane«, keď nerobíte, čo hovorím?“
    (Lk 6,46)

    „Čo ma oslovujete: »Pane, Pane,« keď nerobíte, čo hovorím?“ (Lk 6,46) Na tomto mieste si musíme uvedomiť, že opakovanie mena bolo u Hebrejov výrazom istej intímnosti - dôverného vzťahu či priateľstva. Keď Boh prehovoril k Abrahámovi na hore Moriah v okamihu, keď Abrahám už prikladal nôž na prsia svojho syna, povedal: „Abrahám, Abrahám!“ (Gn 22,11) Alebo keď Boh povzbudil Jakuba, aby sa v pokročilom veku vydal do Egypta, povedal: „Jakub, Jakub!“ (Gn 46,2) Podobne volal na Mojžiša z horiaceho kra: „Mojžiš, Mojžiš!“ (Ex 3,4) Alebo na Samuela v noci: „Samuel, Samuel!“ (1 Sam 3,10) Pozrite tiež na výkrik kráľa Dávida v agónií: „Syn môj, Absolón; syn môj, syn môj, Absolón!“ (2 Sam 19,1) I na výkrik Ježiša Krista z kríža: „Bože môj, Bože môj,...“ (Mt 27,46)

    Všimnite si opakovanie mien, keď napomína Martu, upozorňuje Petra, či plače nad Jeruzalemom (Lk 10,41; Lk 22,31; Mt 23,37).

    V každom prípade ide o vyjadrenie určitej intímnosti - dôvernosti vzťahu.

    Aj my mnohokrát vyjadrujeme hlboký vzťah ku Kristovi slovami „Pane, Pane“, ale tento výkrik smerujúci k nebu sa však mnohokrát nerodí z hlbokého prežívania tohto vzťahu v našich životoch. „Čo ma oslovujete: »Pane, Pane,« keď nerobíte, čo hovorím?“ (Lk 6,46) „Ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania.“ (Jn 14,15) Toto je podmienka úprimnosti, keď hovoríme „Pane, Pane“.

    Skúmajme teda svoje srdce, svoje postoje, slová i myšlienky prv, než sa začneme modliť. Za nedostatky ponúknime Bohu svoju úprimnú ľútosť i predsavzatie k náprave. Až potom vstúpme do tohto intímneho vzťahu s Bohom slovami: „Pane, Pane...“.

    MKK

    Oteckovo desatoro

    1. Prvou povinnosťou otca voči deťom je milovať ich matku
    Rodina je systém udržiavaný láskou skutočnou a účinnou. Problémy rodinného života nemožno bez lásky dlhodobo znášať. Nemôžeme byť „rodičmi z povinnosti“. Výchova je vždy záležitosťou celej rodiny. Otecko môže mamičku chrániť tým, že ju zastúpi, umožní jej odpočívať a mať čas pre seba.

    2. Otec musí byť predovšetkým prítomný
    Jeho prítomnosť musí hovoriť: „Vy ste prvým záujmom môjho života.“ Nejde o čas, ale o efektívnu komunikáciu. Byť prítomný znamená pre otecka hovoriť s deťmi, rozoberať s nimi prácu a problémy, čo najviac ich vtiahnuť do svojho života a vnímať veľké i drobné signály, ktoré deti neustále vysielajú.

    3. Otec je vzorom, nech chce, či nechce
    Postava otca má nesmierny význam ako príklad správania a podnet k chovaniu podľa správnych pravidiel. Otec je vzorom čestnosti, spoľahlivosti a zhovievavosti. Aj keď to deti neprejavujú, či dokonca popierajú, veľmi pozorne sledujú čo, ako a prečo otec robí.

    4. Otec dáva istotu
    Otecko je ochranca. Všetci v rodine to od neho očakávajú. Otecko ochraňuje aj tým, že určuje pravidlá a medze priestoru i času, že niekedy povie „Nie“. To je najlepší spôsob, ako povedať „Mne na tebe záleží“.

    5. Otec povzbudzuje a vlieva silu
    Otecko svoju lásku prejavuje úctou, počúvaním a prijatím. Skutočnú nehu prejavuje ten, kto hovorí: „Nech sa stane čokoľvek, som tu pre teba!“ Vďaka tomu sa v deťoch rodí životne dôležitý postoj - sebadôvera.

    6. Otec spomína a rozpráva
    Otcovstvo je ostrovom, ktorý prijíma „denných stroskotancov“. Znamená to urobiť z niektorého momentu dňa - napríklad večer - stretnutie celej rodiny, kde sa môžu pekne rozprávať. Dobrý otecko dokáže vytvoriť kúzlo spomienok prostredníctvom drobných láskavých rituálov.

    7. Otec učí deti riešiť problémy
    Otec je najlepším pasom do sveta „vonku“. Otec silne ovplyvňuje schopnosť zvládať realitu, samostatný postoj voči svetu, v ktorom žijeme. Tým prispieva k vnútornému usporiadaniu osobnosti dieťaťa. Otecko im poskytuje mapu pre cestu životom.

    8. Otec odpúšťa
    Oteckovo odpustenie je najväčšou, najočakávanejšou a najviac pociťovanou skutočnosťou zo strany dieťaťa.

    9. Otec je otcom, aj keď žije ďaleko
    Každé dieťa má právo mať „svojho“ otca. Ak otec dieťa zanedbáva, zabúda naň alebo ho opustí, spôsobí mu zranenie, ktoré sa nikdy nezahojí.

    10. Otec je obrazom Boha
    Byť otcom je veľké povolanie, nie iba voľba. Ak sa spolu s deťmi modlí mamička, je to krásne, ale skoro normálne. Ak sa s deťmi modlí otecko, zanechá to v nich nezmazateľnú stopu.

    (Spracované podľa Bruna Ferrera,
    zdroj:https://www.facebook.com/PoeziaDuse/photos/oteckovo-desatoro/2364377483603772/ )
    o. Ján