č. 18 / 2020
14.9.-27.9.2020
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Slovo pre život

    „Čo ma oslovujete: »Pane, Pane,« keď nerobíte, čo hovorím?"
    (Lk 6,46)

    Predstavte si, že by ste pracovali v spoločnosti, ktorej prezident by musel na dlhší čas odcestovať. Povedal by vám i ostatným pracovníkom: „Pozrite, teraz musím na čas odísť. Kým budem preč, budete sa starať o spoločnosť. Pravidelne vám budem písať inštrukcie, čo máte robiť, kým tu nebudem.“

    Všetci súhlasili. Prezident odcestoval. Každý týždeň zaslal list s podrobnými inštrukciami. Po dlhom čase sa vrátil. Len čo vstúpil do budovy svojej spoločnosti, zistil, že všade panuje veľký neporiadok. Z niektorých kancelárií sa ozývala hlasná hudba, inde si zamestnanci krátili čas hraním kariet. Stačil mu len zbežný pohľad do papierov, aby zistil, že spoločnosť utrpela veľké straty. Rýchlo zvolal všetkých pracovníkov a spýtal sa: „Čo sa stalo? Nedostali ste moje listy s inštrukciami?“

    A pracovníci odpovedali: „Ó, zaiste. Dostali sme vaše listy, zaregistrovali sme ich a niektorí sa ich aj naučili naspamäť.“

    „A čo ste urobili podľa mojich inštrukcií?“

    „Čo sme urobili? Nuž nič... Ale všetky sme si prečítali...“

    Každý z nás - podobne ako tí pracovníci - dostáva list s inštrukciami každú nedeľu pri Božskej liturgii. Ako s nimi zaobchádzame?

    Skúsme sa zamerať na načúvanie Božieho slova takým spôsobom, aby sa vtlačilo do nášho srdca, aby sme ho celý týždeň mali na mysli, aby sme sa túto „inštrukciu“ usilovali aj naplniť.

    Mimochodom - o čom bolo čítanie z evanjelia minulú nedeľu?

    MKK

    33-dňová príprava k zasväteniu sa Ježišovi
    prostredníctvom Panny Márie

    Aj my - naša farnosť - sme sa pripojili k bratom a sestrám z Medžugoria a celého sveta, aby sme sa počas týchto 33 dní pripravili k zasväteniu sa Ježišovi prostredníctvom Panny Márie.

    Tieto duchovné cvičenia začali v piatok 4.9. a vyvrcholia v stredu 7.10. na sviatok Ružencovej Panny Márie. Môžu sa vykonávať v modlitbovom alebo farskom spoločenstve, spoločne v rodine, či individuálne v ľubovoľnom čase v duchovnom spojení s Medžugorím. Odporúča sa vykonať si tieto duchovné cvičenia raz za rok a ukončiť ich deň pred mariánskym sviatkom.

    Je to pobožnosť úplného zasvätenia sa Ježišovi skrze Pannu Máriu - „stať sa jej poddaným“, aby prostredníctvom nej žil v nás Ježiš.

    Zasvätenie spočíva v tom, že do jej rúk vložíme všetky svoje zásluhy, modlitby, pôsty, skutky, práce, celú svoju bytosť.

    Túto úctu šíril svätý Ľudovít Mária Grignion z Montfortu. Napísal Traktát o pravej úcte k Panne Márii, v ktorom vo všeobecnosti rozvinul a zdôvodnil výhody tohto úplného zasvätenia sa Márii.

    Každý deň má svoj „vlastný“ text k rozjímaniu: zo Svätého písma, z Traktátu o pravej úcte k Panne Márii od sv. Ľudovíta Mária Grignion z Montfortu, myšlienky sv. Jána Pavla II., sv. Terezky z Lisieuxu, posolstvá Kráľovnej pokoja z Medžugoria a určené modlitby na každý deň.

    Každý deň si treba vyhradiť čas, približne 20 - 30 minút dôsledne a vytrvalo, či už ráno alebo večer. Texty k rozjímaniu na daný deň sú dostupné aj na stránke https://svetlomariino.sk/33-dnova-priprava-k-zasvateniu-2/.

    Záverom duchovných cvičení je slávnostné zasvätenie sa Ježišovi skrze Pannu Máriu počas svätej liturgie alebo pred vyloženou Najsvätejšou Eucharistiou, ktorému predchádza svätá spoveď.

    Zdroj:https://svetlomariino.sk/2020/06/.

    o. Ján