Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!
č. 21 / 2020
14.12 - 27.12.2020
    CHRISTOS RAŽDAJETSJA - SLAVITE JEHO!

    Drahí Orlovčania a Andrejovčania!

    Čas sa zastaviť nedá a plynie rovnako v časoch dobrých aj v časoch zlých. Ani sme sa nenazdali a znova budeme sláviť Kristovo narodenie. Ak tento článok čítate, boli ste uchránení pred fyzickou smrťou a Boh Vám doprial znova zažiť tajomnú atmosféru svojho narodenia na tejto zemi. Mnohým to už tento rok dopriate nie je... Spomeňme si na nich vo svojich modlitbách, najmä pri štedrovečernom stole.

    Na rozdiel od nich my ešte môžeme svoj život napraviť. Boh nám dáva v tieto zvláštne časy aj nové zvláštne príležitosti na stretnutie sa s Ním. Môžeme byť viac doma, obchody pre manželky budú zatvorené, krčmy pre manželov tiež, ani mládež nemôže ísť na zábavu. Návštevy sa neodporúčajú a tak môžeme byť doma, spolu s najbližšími a spoločne prežiť narodenie Krista aj v našej rodine. Niektorí budete sami, aj ku Vám však príde malé dieťatko a prežiari Váš dom i Vašu dušu svetlom radosti. Len otvorme tomuto Svetlu svoje srdcia...

    Tma zahaľuje začiatok nášho života a tma zahaľuje aj jeho koniec. Ježiš však prináša do tejto tmy svetlo. Keď sa objaví Kristus - Svetlo: tí, čo robia zle, utekajú pred svetlom, aby ich skutky neboli odhalené; tí, čo postupujú podľa pravdy, prichádzajú k svetlu (Jn 3,19-21) a veria v Svetlo, aby sa stali synmi svetla (Jn 12,36).

    Narodením Krista sa symbolicky aj deň začína predlžovať a pribúda svetlo. Všetci chceme veriť, že svitá na lepšie časy. Staňme sa aj my nositeľmi svetla. Skúsme znova urobiť svet lepším a prispieť svojou iskierkou, neskôr sviecou, fakľou, tí najlepší možno aj svätožiarou... Každý dobrý skutok, aj ten najmenší, prinesie iskierku. Deti sa môžu stať modlitbou za rodičov malými svetluškami, otcovia a mamy nech zase svietia na cestu deťom svojim príkladom, aby nikdy nezblúdili... Všetci spolu si navzájom zapaľujme srdcia, aby naše srdcia horeli Kristovou láskou. Takto prejdeme od fyzického svetla, ktoré sa tu na zemi strieda s tieňom noci, k nehasnúcemu svetlu, ktorým je sám Boh...

    Ján vo svojom liste hovorí, že treba „chodiť vo svetle“, aby sme boli v spoločenstve s Bohom, ktorý je Svetlo (1Jn 1,5-6). Kritériom je láska k bratom: podľa toho spoznať, či sme vo tme alebo vo svetle (1Jn 2,8-11). Kto takto žije ako pravý syn svetla, vyžaruje medzi ľuďmi Božie svetlo, ktoré je v ňom uschované. Keď sa aj on stane svetlom sveta (Mt 5,14-20), zodpovie poslaniu, ktoré mu zveril Kristus.

    Pokojné prežitie sviatkov Narodenia nášho Pána, Boha a Spasiteľa Ježiša Krista, so svetlom Božej prítomnosti.



    Celej našej farnosti prajeme požehnané sviatky Pánovho narodenia, aby ste cítili, že

    S nami BOH!
    o. Ján a o. Michal s rodinami