č. 7 / 2021
7.6.-13.6.2021
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Najsvätejšie Srdce Ježišovo

    Sviatok Najsvätejšieho srdca Ježišovho je sviatok s obrovským významom pre každého kresťana. Predmetom sviatku je samotné hmotné ľudské srdce Ježiša Krista, ktoré je znakom a miestom nesmiernej Kristovej lásky k ľudstvu. Touto láskou Kristus objal každého človeka a my by sme mali na Božiu lásku odpovedať takisto našou láskou a poklonou.

    V spoločenstve s celou Cirkvou slávime sviatok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho ako slávnosť, ktorou spoznávame preukázanú lásku Trojjediného Boha voči ľuďom v spásnom konaní Ježiša Krista.

    Sviatok Najsvätejšieho srdca Ježišovho sa začal šíriť už v prvotnej cirkvi. Mnohí cirkevní otcovia vnímajú ako iniciátora úcty Ježišovmu najsvätejšiemu Srdcu apoštola sv. Jána.

    Sv. Augustín tvrdí, že pôvod úcty k Božskému srdcu Ježišovmu vidieť už pri ukrižovaní na Kalvárii. Keď rímsky stotník Longinus prebodol Ježišovi bok a srdce, vyliala sa z Kristovho srdca krv a voda

    Krv a voda, ktoré vytryskli z Kristovho tela sú znamením Kristovej smrti a dôkazom skutočnosti, že Ježiš už prešiel z tohto sveta ku svojmu Otcovi, v ktorom je oslávený. Okrem toho sv. Ján naznačuje dva spôsoby, ktorými prichádza Kristus k ľuďom – skrze vodu /krst/ a skrze krv /Eucharistia/. V rovnakom duchu vnímali krv a vodu z Kristovho srdca a boku aj prví Cirkevní otcovia.

    Obraz Najsvätejšieho srdca Ježišovho je vždy spájaný s vyobrazeniami Kristovho umučenia. Pripomína ľuďom dôležitosť duchovného katolíckeho života a modlitby, ktoré pretrvajú do večnosti – na rozdiel od pominuteľnej reality tohto sveta. Kristus, ktorého kontemplujeme v Najsvätejšom srdci Ježišovom nemá byť srdcom kamenným, ale srdcom plným lásky, ochotným sa aj obetovať za druhých.

    Modlime sa k Najsvätejšiemu srdcu Ježišovmu, aby sme si dokázali zachovať prostotu a nevinnosť a aby sme boli ako deti, ktoré nepoznajú zlobu ničiacu život ľudí a ako deti sa dostali čo najbližšie ku Kristovi a našli svoje miesto v jeho náručí.