č. 14 / 2021
15.9.2021
Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!

    Presvätá Bohorodička Spolutrpiteľka

    Dnes slávime sviatok Presvätej Bohorodičky Spolutrpiteľky (na Slovensku nazý-vanej aj Sedembolestnej Panny Márie), sme konkrétnym spôsobom pozvaný odpúšťať.Toto odpustenie a zmierenie je zmyslom spomienky, ktorý slávime hneď po sviatku povýšenia úctyhodného a životodarného Kríža. Nenávisť voči tým, ktorí ukrižovali Pána Ježiša je odstránená oslavou tej, ktorá mala ako jediná právo volať po spravodlivosti.

    V skutočnosti je veľmi jednoduché a podľa mnohých z nás správne, ukazovať prstom na chyby druhých ľudí, na ich neschopnosť byť takými, akými ich chceme mať. Matka zmierenia nás však učí čomusi inému. Bez nadávok, bez zvolávania spravodlivého trestu na vojakov, ktorí boli zodpovední za smrť Ježiša Krista, berie do náručia svojho mŕtveho Syna.

    V pokore a bez zbytočných vášní, prijíma údel, ktorý jej pripravil Boh. Už tu môžeme pozorovať počiatky zmierenia.Bolo by naozaj užitočné, keby sme si všetci zobrali príklad z našej Nebeskej Matky. Panna Mária je nám vzorom v odpúšťaní, ktoré bolo definované na Kalvárii. Je nám vzorom v prijímaní druhých aj s ich chybami. Učí nás nádeji, že aj tí, ktorí spôsobujú rozvrat a nepokoj medzi ľuďmi, raz môžu nájsť správnu cestu ako lotor na kríži.

    Pán nám práve z kríža odovzdal Máriu ako našu Matku. Možno učeník Ján v tej chvíli pod krížom potreboval od Ježiša počuť a my to tiež veľmi potrebujeme toto je tvoja matka, toto je Milostiplná. Služobnica Pána, ktorá v Káne Galilejskej vyzvala služobníkov urobiť všetko, čo im povie! Urob všetko, čo ti povie Ježiš! V tomto naša i Ježišova Spolutrpiteľka zhrnula svoje poslanie, znovu a znovu opakovať a naliehať s materinskou láskavosťou a vytrvalosťou: Viete, čo máte robiť v každej situácii, v ktorejkoľvek vašej životnej situácii? Prežívajte Ježišovu prítomnosť! A urobte vždy všetko, čo Vám povie: cez evanjelium, cez vnuknutia Svätého Ducha, cez vaše svedomie, cez okolnosti života, odpúšťať a milovať aj svojho nepriateľa.

    Takto sa dostávame k záverečnému a veľmi radostnému konštatovaniu: dostať Máriu ako dar z kríža je už nejakým spôsobom darom víťazstva zavŕšeného o tri dni neskôr. Mária nás učí, že s láskou, vierou a nádejou prežité utrpenie ústi do večnej blaženosti.

    Pripojme sa teda k Márii a vyprosujme si od Nebeského Otca odvahu odpustiť a prijať odpustenie. Aby sme odkaz Spolutrpiteľky vovádzali do svojho každodenného života a mali správne nastavené srdcia pre všetkých ľudí.