Sv. matka Paraskeva - sv. Cyril a Metod, proste Boha za nás!
č. 10 / 2022

    Filipovka - obdobie predvianočného pôstu

    (15. november - 24. december)

    Dĺžka Filipovky bola stanovená na 40 dní (do 24. 12. vrátane) podľa vzoru Veľkého pôstu a azda aj podľa Ježišovho 40-dňového pôstu na púšti (Mt 4, 1n.) Prvá zmienka o prípravnom období je už zo 4. storočia, ale samotný pôst sa sformoval zrejme medzi 6. a 8. storočím. Definitívne bol ustálený na synode v Konštantínopoli v roku 1166. Jeho cieľom je príprava na dva veľké sviatky – Narodenie Pána a Bohozjavenie. Pôvodné pôstne predpisy boli dosť prísne, avšak miernejšie, ako pravidlá pre obdobie Veľkého pôstu pred Paschou.

    Dnes je pôstna disciplína Filipovky ponechaná na osobné rozhodnutie každého veriaceho. Ideálne je „nastaviť si“ vlastnú pôstnu disciplínu spoločne s duchovným vodcom - spovedníkom.

    Správny pôst má mať obidva aspekty – aj telesný aj duchovný. Postiť sa teda máme v prvom rade od jedla. To znamená jednak obmedziť istý typ pokrmov (napríklad mäso, prípadne akúkoľvek živočíšnu potravu) a tiež zredukovať množstvo jedla (a prípadne aj počet jedál za deň).

    To je telesný pôst. Postiť sa však máme aj od všetkého ostatného, čo nás napĺňa – teda dôležitý je pôst aj od masmédií, najmä televízie, rádia, hudby (zvlášť modernej), internetu, bulvárnej tlače. Potrebujeme sa očistiť od tohto balastu, aby sme boli schopní vnímať Boha (a ľudí v našom okolí).

    Veľa ľudí v dnešnej dobe sa topí v prázdnote, často im chýbajú skutočné hodnoty a skutočné šťastie, a to práve kvôli konzumizmu a nenásytnosti. Aj preto sú pôsty v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sú účinným liekom na prázdnotu, frustráciu a „únavu zo života“.

    Kiež tento liek prinesie svoje ovocie v našich životoch aj počas tejto filipovky. Požehnané postenie!

    Slava Isusu Christu!    Slava i vo viki!
    -VH-